Жителите и гостите на града имаха възможност да видят приготвянето и да дегустират традиционни за този край майсторлъшки приготвени ястия. Шкембе чорба по бъркачевски, пържен боб по търнавски, качамак, приготвен от учениците от професионалната паралелка по готварство на средно училище „Христо Ботев“ в село Габаре, коприва, приготвена от учениците от професионална гимназия по облекло „Елисавета Багряна“ в Бяла Слатина, вкусни соколарски бухти и други сладки и солени изкушения бяха на разположение на гостите.

Колорит на празника донесе великденската изложба на общинските детски градини и институциите, предоставящи социални услуги. Малчуганите се забавляваха в детския кът, в който бяха обособени три ателиета - за рисунки върху лица, за щамповане на тениски с български мотиви и за приготвяне на сувенири. Детските атракциони и щандовете на местни производители също бяха част от празника.

Гости на кулинарния празник бяха народният представител Красен Кръстев, Веселка Борисова - председател на Общински съвет Бяла Слатина, инж. Иво Цветков - кмет на община Бяла Слатина, общински съветници и кметове на населени места в общината.