© balkanec.bg

Гости на официалната церемония бяха още заместник-кметът Борис Борисов, Стефка Граматикова - секретар на Община Ботевград, директори на повечето от образователните институции в Ботевград и общината.

Денят 1 октомври не е избран случайно, тъй като днес православната църква отбелязва Покров на Пресвета Богородица. Водосвет за здраве и успехи на деца, родители и педагози отслужи архийерейският наместник отец Борис Петров.

Общинският център се разкрива с решение на Общински съвет - Ботевград и с последваща заповед на кмета на общината Иван Гавалюгов. Предметът на дейност засега е ресурсно подпомагане на деца със специални образователни потребности, като допълнителна подкрепа, заяви при официалното откриване директорът на центъра Каролина Маринова.

По думите й работата му стартира с 55 деца, а новата учебна година - с 95 в 18 учебни заведения (10 училища и 8 детски градини) на територията на община Ботевград. В Центъра ще работят 14 специалисти педагози. Центърът ще предложи и други дейности: развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта; кариерно ориентиране и консултиране; превантивна, диагностична, рехабилитационна, корекционна и ресоциализираща работа с деца и ученици; педагогическа и социологическа подкрепа; прилагане на програми за подкрепа и обучение за семействата на децата и учениците с увреждания.

Начало на първата учебна година в новия Общински център даде заместник-кметът Борис Борисов: "Надявам се като пионери да дадем пример в цялата страна. В лицето на Каролина Маринова аз познавам един изключително амбициозен човек и смея да твърдя, че тя способна да реализира целите, които си е поставила", заяви Борисов.

Музикален поздрав към всички гости и домакини отправиха Мажоретният състав с ръководител Иванка Христова, възпитаници от Детска градина "Славейче" и Станислава Димитрова.