В следобедните часове стотици жители и гости на Борован изпълниха с празнично настроение площада пред читалището и аплодираха тържественото слово на своя кмет. В изказването на Десислава Тодорова и в думите на водещият празничната програма хората откриха мотото на празника – „Няма по-топла стряха от бащината”.

Председателят на Общинския съвет Иван Костовски прочете решението на съветниците за присъждане наградата „Почетен гражданин на Борован” на Надежда Кръстева Белинска. Както е редно по протокол, беше прочетена нейна кратка биография, макар всички местни хора да познаваха дългогодишната фелдшерка, посветила цялата си благородна душа и професия в помощ към тях. Поради здравословен проблем и невъзможност да присъства, наградата на Надежда Белинска прие с вълнение нейният син, изразявайки гордостта си, че неговата майка е така високо оценена и ще бъде щастлива с наградата.

Съвсем преди залеза, слънцето освети площада за старта на веселието и звънна топлия глас на народната певица Галя Асенова. Оркестър „Джиби” и танцова формация „Здрави” дадоха тон и се завиха дълги хора на площада. Концертът продължи до настъпването на нощта и тъмното й небе засия от празнична заря, белязала празника с цветовете на надеждата за по-доброто бъдеще на хората в общината и най-вече на децата, които все още се раждат и растат в бедния регион, но под най-топлата стряха-бащината.

Тържествата приключиха с коктейл, който даде кмета Десислава Тодорова и благодари на всичките 29 фирми и граждани, осигурили с финансовата си подкрепа богатата програма за Деня на Община Борован.