Връх Миджур е най-високият връх в Западна Стара планина със своите 2168 м. В групата се записват и любители на пешеходния туризъм от Монтана, Враца, Лом и София.

Много често през изминалите години на върха са се организирали срещи с туристи от Сърбия. Върхът е и гранична бразда между двете държави. Срещите винаги са много емоционални, защото старите туристи и от двете страни се познават и с нетърпение ги очакват.

Към върха води най-дългата и най-трудна екопътека. Изходният пункт е на 800 метра в местността "Джурджин кръш" в горниломския балкан. Минава се през Козя гърбина, излиза се на пирамида 336 на границата с Република Сърбия и се върви по граничната бразда до върха. Дължината на маршрута e 7,5 км, изкачването e 4,5 часа, а слизането- 3 часа. Общо 7 часа и половина преход. Денивелацията е 1368 м.

Групата тръгва на 25-ти юли, в 6 часа, от площад „Възраждане” в Белоградчик. В 7:30 часа е началото на изкачването на върха от хижа „Миджур”. Тази година водач на групата е Виктор Методиев, а медицинско лице д-р Венцислав Петров.

Поради факта, че през годините имаше няколко случаи на заблудили се туристи, които се озоваваха в сръбска територия, тъй като граничната линия по маршрута е много „тънка”, сега с групата вървят и служители на Дирекция „Гранична полиция” на МВР.

Всеки, изкачил върха, получава грамота на специална церемония, която ще започне около 17 часа вечерта. След това балканът се оглася до късно през нощта от веселието на щастливите, макар и изморени туристи.

Въпреки че е един от най-трудните, този маршрут ежегодно се покорява от 10-11-годишни деца до над 70-годишни планинари. А най-запалените любители на планината още в петък разпъват палатки и нощуват на изходния пункт. Единственото условие за изкачване на връх "Миджур", освен любов към планината, е разрешение от Дирекция "Гранична полиция" на МВР и добра екипировка. Организаторите напомнят на туристите да не забравят да носят и личната си карта - все пак се върви край граничната линия.

Източник: bnr.bg/vidin