В Деня на родилната помощ, младите доброволци, заедно с кмета на Община Мездра – Иван Аспарухов и зам.-кмета – Нели Минева, посетиха АГ отделението в многопрофилната болница в града.

Водени от Наталия Христова, председател на общинската организация на БМЧК и младите червенокръстци честитиха празника на акушеро-гинеколозите, на акушерките и на родилките като им подариха цветя, детски играчки и чаршафи.

Специални поздрави към екипа на д-р Цеков поднесоха Тина, Теодора, Данита и Фабиана от БМЧК - Зверино, с ръководител Петя Илиева. Данита Павлова изпълни песента на Лили Иванова – „Детелини”, а Фабиана поздрави лекарите със стихотворение.

Техният ръководител - Петя Илиева, подари на отделението три кукли-бебета, изработени от сръчните ръце на децата от клуб "Творителница" при СУ "Свети Климент Охридски" - Вяра, Надежда и Любчо. А Тина и Теодора поясниха защо са кръстени така: Вяра – за да се случи нещо, трябва да се вярва силно, Надежда – за нов живот и Любчо – любов за всичко, което се прави.

След изпълненията на червенокръстците бе извършен традиционният ритуал по измиване на ръцете на бабата, в ролята на която влезе старшата акушерка на отделението Елена Шифелбайн.

Д-р Цанова изрази своето удовлетворение от работата на екипа и благодари за вниманието, което им оказват всички като признание за труда им.

Доброволците от червения кръст посетиха последните две от бебетата, проплакали в отделението - Даян, роден в неделя и е седмото дете в семейството. Майката Васка е от Роман, най-голямото дете е на 12 години, а бащата работи в Германия.

Другият младенец - Данаил, е второто дете в семейството и е дошъл на бял свят тази нощ. Доброволците се снимаха с него за спомен.

От началото на тази година в мездренската болница са се родили 10 бебета, 7 – момчета и 3 – момичета.