За подбудите за извършване на жестокото убийство вътрешният министър Маринов подчерта дословно, че те по-скоро са присъщи на животно, а не на хора. В случая те са били на много ниско ниво на човешките потребности. Окръжният прокурор на Враца, Десислав Начков, официално оповести шокиращи факти от тежкото престъпление, извършено на 10-ти срещу 11-ти януари в село Галиче.

Той съобщи пред журналисти основната, установена фактология по случая. Около 1.00ч на 11-ти януари А.Г. О. на 17 години бил при баба си, която живее близо до къщата на пострадалото момиче. Минавайки покрай дома на Андрея /жертвата/ забелязал, че прозореца на стаята й свети и решил да отиде при нея, тъй като отдавна я харесвал. Портата в двора била отворена, намерил някакъв стол и се качил на него да погледне пред прозореца. Престъпникът видял, че момичето спи и влязъл вътре през отворен прозорец на мазето. Взел със себе си метална пръчка, за да сплаши момичето и влязъл в стаята на Андрея.

Прокурор Начков обясни, че обвиняемият събудил момичето и поискал да правят секс. Девойката се развикала и той я ударил с металната пръчка в лявото слепоочие, след което започнал да я души. Момичето престанало да проявява признаци на живот и нападателят й свалил дрехите и удволетворил низките си страсти, като извършил полов акт. Сетне А.Г.О. забелязал, че на масата има кухненски нож и я намушкал няколко пъти в областта на шията за да я умъртви. Забелязал и портмонето на Андрея и го взел, увил в мокри кърпи ножа и си тръгнал. По пътя изхвърлил ножа, прибрал се в къщи, преброил парите /около 250 лв/ и изхвърлил портмонето в герана в двора им. На сутринта обвиняемият отишъл в магазин в селото да си купи маратонки, ръкавици и тонколона. След това отишъл в Бяла Слатина и си купил таблет. Същият ден след обяд е задържан в дома си от органите на МВР.

На брифинга стана ясно, че до момента са извършени огледи, претърсвания и изземвания. Намерени са дрехите и обувките му с които бил по време на убийството. Проведен е следствен експеримент, при който обвиняемия е показал как е проникнал в къщата и къде е хвърлил ножа и портмонето. Иззети са множество следи от местопроизшествието и материал изследван от Института по криминалистика доказва, че обвиняемият е извършил насилствен полов акт с момичето. Назначени са биологични ДНК-експертиза и са разпитани свидетели. По предварителни данни на експерти, смъртта на Андрея е настъпила от кръвозагуба. Насилникът е привлечен като обвиняем и го грози затвор от 5 до 12 години, тъй като е непълнолетен.

Продължава засиленото полицейско присъствие в селото, за да бъде предотвратена последваща ескалация на напрежение- заяви вътрешният министър Маринов.