Това са най- честите разходи, в повечето случаи без допълнителни услуги или материали, без възможност за обновяване на инвентара и текущи ремонти. Повишаването цените на горива, хранителни продукти и енергия, средно между 6-9% спрямо тези през 2015г., повишава и разходите, което води до недостиг на плановите финансови средства.

В тази връзка зам. кмета по хуманитарните дейности предлага на Общинския съвет, да вземе решение за промяна стандарта за издръжка на дете в детска градина и детска ясла на Община Враца, считано от 1 септември 2017 година, което да увеличи финансовата сигурност, стабилност и устойчивост на детските заведения.

Според мотивите в докладната стандартът за годишна издръжка на дете до 5 годишна възраст във филиал на детска градина с до12 деца трябва да е в размер на 800 лв. а за дете от 5 до 6 годишна възраст в подготвителни за училище групи във филиал на детска градина с до 12 деца в размер на 480 лв.

Ако предложението бъде прието годишната издръжка на дете до 5 годишна възраст във филиал на детска градина от 13 до 24 деца, ще бъде в размер на 770 лв., а на дете от 5 до 6 годишна възраст в подготвителни за училище групи във филиал на детска градина с от 13 до 24 деца в размер на 450 лв. Предвижда се стандарт за годишна издръжка в детските градини и детски ясли на Община Враца и филиал над 24 деца на дете до 5 годишна възраст в размер на 750 лв. и на дете от 5 до 6 годишна възраст в размер на 430 лв

В Докладната е уточнено, че увеличението трябва да е от 1-ви септември тази година. То е в размер средно на 7%. , а необходимите средства за 2017 година са в размер на 33 000 и ще се осигурят от преходния остатък на община Враца от 2016г.