За преодоляване последствията от бедствия, възникнали в периода 31 юли – 2 август 2014 г. Фонд „Солидарност“ отпусна 3 900 000 лв. Областна администрация – Враца подпомогна разпределянето на финансовия ресурс за пострадалите общини.

„Успешно беше реализирана националната политика по заетостта на областно ниво”, акцентира Малина Николова. Тя уточни, че Областна администрация - Враца е осигурила заетост на 290 безработни лица по национални и оперативна програми.

„Устойчивото развитие на системата на образованието с фокус върху професионалното образование, дуалното обучение и синхронизирането им с регионалния бизнес беше сред приоритетите, свързани с развитието на Област Враца”, каза още Малина Николова. Разработени са регионални политики за разширяване на професионалните паралелки в Средните училища. Пилотно е въведено и дуалното обучение през 2016 г. по 2 професионални направления в ПГТР и ПГ „Димитраки Хаджитошин“. През 2017 година е разширен и обхватът в 9 професионални направления. Първата в страната, приета от Комисия по заетост и утвърдена от Областния управител Стратегията за развитие на професионалното образование е в област Враца.

Стратегически планирана и изпълнена е регионалната социална политика в областта, като през 2015 година е приета Областната здравна карта. Във връзка с приетия Закон за предучилищното и училищното образование, областният управител създаде Комисия по образование към Областния съвет за развитие на област Враца, който разработва Областна стратегия за личностно развитие на децата и учениците. Организирани са и всички дейности по подготовката на инвестиционен проект в Спешната помощ, с който се кандидатства по ОП “Региони в растеж“.

Успех бележи през последната година и изпълнението на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в цялата област. Към момента са сключени споразумения с над 200 сдружения на собственици и се очаква въвеждането в експлоатацията на голям брой обекти.

Правителството на Бойко Борисов изготви Целенасочена инвестиционна програма за развитие на Северозападна България, с активното съдействие на областните администрации. Инфраструктурните и инвестиционни проекти на област Враца са за над 2 млрд. 365 000 лева. Водещи в тях са ремонт на второкласна и третокласна пътна мрежа на обща стойност над 136 млн. лева. Заложено в Програмата е и изграждането на мост Оряхово- Бекет.

Областна администрация - Враца кандидатства с 8 проектни предложения по Програмите Интерег V-A „Румъния- България” и „България – Сърбия”. Два от тях вече са одобрени. В подкрепа на болницата в община Козлодуй е спечен проект „ Координиране и подкрепа на модернизацията на публичните здравни услуги в Долж – Враца“ на стойност 1 483 009, 98 лв.

Най-важният одобрен проект е на стойност 6 млн. лева и е свързан с координираните и ефективни реакции на властите при извънредни ситуации в региона Долж – Враца. Той предвижда оборудване за Центъра за спешна медицинска помощ, Пожарна безопасност и защита на населението и Община Враца.

Пресцентър на ПП ГЕРБ-Враца