Проект „Обучение за успех”, по който работят 10 училища в община Бяла Слатина, стартира на 23 януари 2017 г. На сцената се изявиха ученици от клубовете по дейност 5 - Съхранение и развитие на културната идентичност. Тя е насочена към съхраняване и развитие на културната идентичност на учениците от етническите малцинства чрез сформиране на танцови и вокални групи, арт клубове и други.

Във всяка от шатрите – импровизирани работилници на площада, учениците от отделните клубове представиха свои изработки в различни сфери и дейности, а младите певци, танцьори и артисти превзеха със своите талантливи изпълнения сцената.

Първи получиха своя шанс за представяне най- малките жители - децата от детските заведения на общината. Повече от час и половина те пяха вдъхновено, танцуваха самоуверено, превъплъщаваха се успешно в ролите на различни приказни герои.

На втория ден пяха, танцуваха и мечтаха, демонстрирайки своите таланти, каките и батковците - представители на различните учебни заведения.

„Днес присъствате на едно уникално събитие от културния живот на Бяла Слатина, което по естествен начин гради бъдещето като предоставя сцена на детското и ученическо творчество, вдъхновено от детските мечти устремени към прекрасния свят на откривателството. Да твориш, значи да пееш със своя глас. Песента и танцът на децата са вестител на светлината и на вярата в доброто, на надеждата и красотата. Да си творец се иска кураж. Куражът е магията, която превръща мечтите в реалност. Да се потопим в магията на детските мечти с изпълненията на нашите таланти"!

С тези думи кметът на общината, инж. Иво Цветков поздрави присъстващите на празника деца, пожелавайки им тези два дни да оставят траен отпечатък от незабравими и щастливи спомени за всеки един от тях.

Така – с усмивки, слънце и радост в сърцата, децата от проект „Обучение за успех” в Белослатинската община отбелязаха Деня на Европа – като нейни достойни граждани и строители на едно прекрасно бъдеще.

През следващите два дни площадът в Бяла Слатина ще бъде огласян отново от участниците в Детската ансамблея, която се провежда в рамките на Майските празнични дни.