Тирът пътувал от Монтана в посока Видин с влекач „Волво“, с прикачено към него товарно ремарке. Композицията била с тонаж около 35 тона.

Към 6.00 ч. управляваният камионът преминавал през с. Д-р Йосифово, обл. Монтана. Движел се със скорост от 70 км/ч. Било сумрачно, валял мокър сняг, пътното платно било мокро и заснежено.

В даден момент шофьорът забелязал на около 20 м. пред себе си, в неговата лента за движение, човешки силует. Той задействал аварийно спирачната система на превозното средство и предприел спасителна маневра, чрез промяна на посоката на движение наляво. Поради малкото разстояние обаче опитът му останал несполучлив и последвал силен удар между товарния автомобил и движещия се по пътното платно пешеходец.

Маринов спрял камиона, слязъл и установил, че е блъснал възрастна жена, след което веднага се обадил на телефон за спешни случаи за медицинска помощ.

Пострадалата била откарана в монтанската болница, но издъхнала. Причината за смъртта й е остра дихателна и сърдечна недостатъчност, развила се на базата на травматичен шок от тежка множествена травма.
Осъденият с действията си е нарушил разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като се движел с превишена скорост от 70 км/ ч, при съществуващо ограничение от 50 км./ч. В допълнение на това, като водач на МПС, той не се съобразил с усложнена пътна и метеорологична обстановка – тъмнина, липса на улично осветление, мокра и заснежена пътна настилка.

В зоната на произшествието нямало обособен тротоар за движение на пешеходци, поради което те обикновено се движели по пътното платно. Това допълнително се усложнявало по време на снеговалежите, тъй като пътуващите тирове с външните си гуми изтласквали снега към десния бордюр.
Присъдата е влязла в сила.