Разследването срещу Н.П. е започнало след извършен през 2017 г. одит на дейността на ръководените от нея социални институции. Тогава е било установено, че в Домовете липсва изградена „Система за финансово управление и контрол“, което довело до съществени нарушения при разходване на средствата за издръжката им. В нито един от случаите на закупуване на материали нямало заявка за необходимостта им, утвърдена от директора. С цел документалното им отчитане били сключвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми, изготвени неистински фактури, с прикрепени към тях фискални бонове. Впоследствие те били представяни от Н.П. пред касиера за осребряване, като парите били получавани от нея на ръка.

Действайки по този начин, осъдената получила от касата на ръководените от нея институции сума в общ размер на 189 523 лева.

Съдът признал Н.П. за виновна за длъжностно присвояване и умишлено неполагане на достатъчно грижи за повереното й имущество. В резултат на действията й са причинени щети за 195 509,60 лева.

Тя е оправдана по обвиненията за престъпление по служба - издаване на заповед за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, включително и на себе си, и за съзнателно сключване на неизгодна сделка за покупка на автомобил.

На Н.П. е наложено общо наказание от 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което се отлага за срок от 5 години. Тя е лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление на държавно или обществено имущество, за срок от 5 години.

С влизането в сила осъдителната присъда не подлежи на обжалване и протест.