Най-много са пенсионерите, които ще получат между 50 и 100 лв. Без увеличение обаче остават тези, които са с минимална пенсия.

Над 54 хиляди са с увеличение под 10 лв., от които 5011 са с ръст на пенсията под 1 лв.С над 200 лв. нараства доходът от пенсия и добавка за 162 590 пенсионери, като в тази категория попадат и лицата с пенсии, ограничени на максималния размер.

Попитахме граждани на Мездра за очакванията и за реалното увеличение. Повечето от запитаните все още не бяха получили своите пенсии, но всички се надяват.

Камен Каменов е с 45 години трудов стаж като ръководител движение и началник гара в системата на БДЖ, който сподели, че всеки очаква да получи, но дали ще има – не се знае.

Други пък уточниха, че очакванията не са големи, но все пак е нещо. Василка Иванова е с 30-годищен стаж като тъкачка и допълни с чувство на хумор, че се надява да има поне за 1 кг месо.

Ромео Илиев е с 46 години трудов стаж и също изрази надежда:”Надявам се, и дано, защото иначе не се живее. Не можем да устоим на напъна, ако не увеличат пенсията”.

Оказа се, че хора с по над 40, 50 дори 60години трудов стаж, са получили между 30 и 90 лв. Иван Стоянов има зад гърба си 56 години неуморен труд в строителството. Той заяви, че разликата от новата и старата пенсия е около 30-40 лв. И както повечето възрастни хора в железничарския град ще се отоплява през настъпващата зима с дърва, но и при тях цената е скочила двойно.

Не малко са и тези, които не са получили увеличение. Те обаче не пожелаха да говорят.