„Вълнувам се, че днес съм част от Вас, в моето училище, където съм научила първите си уроци“, отбеляза пред малките възпитаници Малина Николова. Тя беше посрещната от децата с любимата им песен. Срещата с поколенията продължи с вълнуващия разказ за приятелството на Йордан Радичков, който беше прочетен от областния управител и малката Марая Любенова.

„Днес прочетох разказа „За да имаш приятели“ от учебника, по който аз съм учила, мили деца и искам да Ви кажа, колко ценно е приятелството. За мен училището е било и сега е най-прекрасното място. Дни преди Националния празник на България – 3-ти март, отправям пред всички Вас предизвикателството да създадете сценарий за този празник, като включите символите на България по подходящ начин и съобразите всички елементи за неговото честване“, призова второкласниците Малина Николова. Учениците приеха с радост да изготвят творческа програма за празника и на свой ред зададоха въпроси на областния управител, с които я върнаха в годините на нейното детство.

„И аз като Вас обичах да играя на двора със своите съученици, да правя лудории, а любимият ми предмет беше български език“, спомни си Николова. Цяла галерия от снимки на съучениците и любимата класна ръководителка на областния управител - Ваня Ангелова представиха училищния живот преди повече от 30 години и впечатлиха второкласниците. „Като малка исках да стана актриса, но в един момент, разбрах, че най-подходящата професия за мен е да стана учител. Избрах тази професия и съм безкрайно щастлива, че имам възможността да се срещам с прекрасни деца като Вас“, сподели Николова. Заедно с децата, тя засади цвете в саксия с пожелание да цъфти и да радва малките второкласници. В края на урока, областният управител Малина Николова подари на учениците мартенички и папирус с легендата за хан Аспарух и неговата сестра Хуба, от която тръгва традицията всички българи на 1 март да се закичват с мартеници за здраве.

„Нишката, която свърза мартеничката да не прекъсва никога и да Ви носи здраве. Да сте весели, засмени и щастливи!“, пожела Малина Николова.