На срещата присъстваха кметовете на шестте села от Искърското дефиле, които протестират срещу драстичното поскъпване на водата, представители на Инициативния комитет и началникът на "ВиК" - район Мездра Даниел Стефановски.

Очакваният диалог така и не се получи, тъй като управителят на водното дружество, инж. Ангел Престойски, заля присъстващите с цифри и сметки, избирайки тактиката "Нападението е най-добрата защита”.

Целият монолог на управителя бе подчинен на лайтмотива, че решението за уеднаквяването на цената на водата в отделните райони, е взето от Народното събрание, а на него му нареждат от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Изнесените от него факти очертаха една оптимистична картина, че само в района на дефилето са подменени 1780 м водопровод, като подчерта, че в село Оселна водопроводът е подменен изцяло.

Доста странно прозвучаха думите на инж. Престойски, че "Оборотът от постъпленията на селата в дефилето е 8 000 лева, което не представлява интерес за дружеството”. Не пропусна да отбележи, че кметовете са запознати с извършваните дейности по подмяна на водопроводната мрежа, тъй като за всяка асфалтирана улица те полагат подписите си.

Аргументите на Инициативния комитет обаче бяха по-скоро емоционални, което не позволи срещата да се превърне в истинска работна среща.

На въпроса кой е изготвил бизнес плана на водоснабдителното дружество, инж. Престойски отговори, че планът е изготвен от "ВиК" - Враца. Пропусна обаче да поясни, че в изготвения от дружеството план той е предложил по-висока цена, намалена впоследствие от КЕВР.

Със Заявление за утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителните и канализационни услуги до КЕВР, с изх.№3700-6 от 29.06.2016 г. "ВиК" ООД - Враца, предлага следните цени:

За доставяне на вода на потребителите - 1.77 лв без ДДС

За отвеждане на отпадъчните води - 0.26 лв без ДДС

Съответно, от Комисията са намалили предлаганата цена от 1.77 на 1.69 лв за питейна вода.

Единствените конкретни отговори на инж. Престойски бяха, че след подадената от председателя на ОбС - Мездра Яна Нинова, информация за предстоящи ремонти на улици на територията на община Мездра, в бизнес плана на дружеството ще бъдат включени за подмяна на водопроводите на тези улици в селата и в Мездра.

Другата добра новина конкретно за град Мездра е, че до две години ще бъде подменен изцяло водопровода, тъй като са предвидени 10 млн лв. за изграждане и подмяна на водопроводната мрежа.