Учебните предмети за профилираното обучение са 15 – математика, български език и литература, чужд език, информатика, информационни технологии, история и цивилизации, география и икономика, философия, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, музика, изобразително изкуство, предприемачество, физическо възпитание и спорт.

Според новите програми профилираната подготовка представлява съвкупност от три до четири учебни предмета

Два от тях ще се определят на национално ниво, а другите един или два на училищно. Всеки от профилиращите предмети ще се състои от задължителни и избираеми модули. „Учителите ще имат възможност да работят по избираеми модули. Те имат пълна свобода, правят програмата и разпределя учебното време, наименование на модула, така че да надгради още учебното съдържание“, обясни пред „Монитор“ експертът в образователното министерство Александър Трингов.

Например по българския език и литература учениците ще имат 4 задължителни модула -„Езикът и обществото“, „Езикови употреби“, „Диалогични прочити“ и „Критическо четене“, в които има различни варианти за изучаване на автори и произведения. По математика пък имат модул „Геометрия“, “Елементи на математическия анализ”, „Практическа математика“ и „Вероятности и анализ на данни“.

При интерес от страна на учениците обаче учителите ще имат възможност да разработят допълнителен модул, по който да преподават материал, който е различен от задължителните и профилираните предмети в 11-и и 12-и клас. Именно те ще носят кредити и ще могат да бъдат признавани от университетите, които вземат такова решение.

Профилираните предмети ще обхващат между 18 и 20 часа седмично, като към тях влизат и избираемите модули. Така, ако учениците имат четири профилирани предмета с по 4 часа, остават още 2 или 4, които могат да бъдат използвани за някой от избираемите модули.

Учениците от профилираните гимназии ще държат втора матура по един от профилираните предмети. Те ще бъдат върху материала от задължителните модули. Учениците с профилиращ предмет български език и литература ще имат възможност да положат и трета избираема матура, която също ще е върху задължителните модули. Трингов добави, че форматът на матурата тепърва ще се разработва, след като бъдат утвърдени програмите.


Източник: monitor.bg