„Тази коледна приказка започна преди една година с една изложба и един репортаж по БНТ. Тогава, ние показахме атрактивна колекция от стогодишни коледни и новогодишни пощенски картички, притежание на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Няколко дни след откриването на изложбата, проведох неочакван телефонен разговор – един господин се обади от София, той беше гледал репортажа по телевизията и съвсем чистосърдечно предложи да ни дари своя колекция от различни картички.

Истинското удивление и възторг предизвика само след няколко дни пакетчето, което пристигна от д-р Пламен Вълков – първото дарение на библиотеката за 2016 година. Сред картичките бяха и тези 40, с коледни и новогодишни послания, луксозни и красиви, ръчно изработени, на специална хартия със специални техники, които ние днес представяме пред вас. Затова нарекохме и изложбата „Коледно послание с послепис”, разказа Калина Тодорова.

Всичките картички са от периода 1959-1969 г. и са адресирани до бащата на нашия дарител, г-н Пламен Вълков, който в този период е генерален директор на „Булгартабак”. Изпратени са от негови колеги от цял свят и много от тях показват различната и недотам популярна символика на Изтока, така деликатна и изящна, отличаваща се от популярните коледни мотиви, характерни за западния свят.

Художничката Емилия Върбанова представи любопитните варианти на японската вишна, жеравите, пеперудите, златните рибки и невероятно красивия син ирис, говорейки както за благопожеланията за здраве и дълголетие, изказани чрез тях, за мъжкото и женското начало и цъфтящото дърво но живота, така и за техниката на тяхната изработка.

Изложбата може да бъде посетена до края на годината.