Изследване за чистотата на въздуха в сгради показва, че познавателната ефективност е с 61 % по-добра при по-ниски нива на въглеродният диоксид. Според друго проучване при по-добре вентилирани класни стаи се покачват до 15% резултатите от тестове на учениците в сравнение с учебни помещения с по-лоша вентилация. Тези данни от изследвания, публикувани от Американската агенция за опазване на околната среда цитират от българска компания, която има разработено решение за наблюдение и контрол на въглероден диоксид в класните стаи. Освен в редица европейски страни системата е внедрена за първи път у нас в училище „Васил Кънчов“ във Враца.

"Системата представлява комбинация от хардуер - това е самото устройство, което инсталирахме на стена и софтуер, което е платформа на данни, където отиват данните от устройството, за да можем да следим чистота на въздуха по стаи като чистотата на въздуха включва въглероден диоксид, температура и влажност на въздуха. Има препоръчители нива в цял свят, които са приети като системата алармира кога трябва да се проветри стаята", каза за БНР Виолета Мицова, изпълнителен директор на компанията производител.

Системата за контрол на чистота на въздуха е на стойност 10 хиляди лева: „Това е дарение от наш инвеститор, който е първият инвеститор в компанията. Той е възпитаник на „Васил Кънчов“ и е от Враца". Дарителят е Иво Евгениев: „Като става дума за здраве и образование нищо не е скъпо“.

Димитър Марков - директор на СУ „Васил Кънчов“ във Враца коментира: „Може би един от най-важните показатели това е нивото на въглероден двуокис и тази система е внедрена в момента чрез едни сензорни устройства във всички класни стаи, кабинети, физкултурни салони, учителски стаи в двата училищни корпуса - това са 45 устройства и ние имаме възможност реално в рамките на учебния ден да следим показателите и да се намесваме“.