Българската общност и българското правителство следят с внимание изпълнението на приетия закон „За образованието“ от парламента на Украйна, който регламентира преподаването на майчиния език на малцинствените групи в страната, подчертават от МОН и допълват, че днес министър Вълчев е получил уверенията от МОН на Украйна, че приетият закон не ограничава, а създава условия за разширяване на изучаването на майчин език от българската общност, която наброява над 200 000 души.

По-късно двамата министри откриха компютърен кабинет за интерактивно езиково обучение в 31-во Одеско училище, в което от тази година се изучава български език като майчин. "Разглеждаме създаването на ново украинско-българско училище в Одеса като отговор на повишения интерес към изучаване на български език", посочи министър Вълчев.

Той отбеляза, че от България са командировани нови двама български преподаватели в 31-во Одеско училище. Изпълнен е и проект за оборудване на осми поред кабинет за дигитално езиково обучение. По думите му, расте интересът сред украинските студенти за обучение в български висши училище, както и интересът към изучаването на български език като цяло.

В Украйна обучение на български език се осъществява в 42 държавни средни училища. Организирани са 57 неделни училища към българските обществени организации, в които допълнително се изучават българска история, фолклор, география и други свързани с България предмети.

Министър Вълчев отбеляза, че България оценява политиката на доброжелателност на украинските власти към българското малцинство и я разглежда като важен елемент от двустранните ни отношения. Той отправи официална покана към министър Гриневич за посещение в Република България и подписване на междуправителствения документ.



Източник: mon.bg