Причината да бъде избран железничарският град, както и гр. Враца е че, в миналото всички алпинисти на Украйна са пътували в Крим, където има много обекти за скален алпинизъм и скално катерене. Днес там, те също да добре желани от месните жители, но те смятат за себе си неприемливо посещение на Кримския полуостров (защото вече е част от Русия, и те се чувстват обидени).

Според тях в останалата част на Украйна има скали, където има възможност за кратко скалокатерещи маршрути, но не и на високите скали, за които е възможно скален алпинизъм.

Така че катерачите от Украйна търсят нови области, където могат да се отдадат на любимите си неща.

Врачанска област за тях е нова дестинация, която в своето пребиваване те ще изследват, и след това с многото си контакти в тези среди биха я препоръчали.

„Аз мисля, че скалите на България могат да се превърнат в добра алтернатива на Крим и да станат популярни сред алпинистите и катерачите от Украйна” е мнението на Михаил Поддубнов.

За мероприятието е създадено фейсбук събитие, което съобщава, че групата е събрана, и набирането на нови желаещи е преустановено: https://web.facebook.com/events/1315916481781044/