Предложението, за престижното отличие до държавния глава е направено от кмета на община Враца Калин Каменов. Посочените от него мотиви са свързани с приноса на учебното заведение в сферата на образованието, развитието на профилираното обучение, както и за изграждането на съвременния облик на българското училище.

Новината за това, че Средно училище "Христо Ботев“ е удостоено с почетния знак на Президента, кметът Калин Каменов направи по време на откриването на Мемориала на историческата памет в учебното заведение.

"Това е още един подарък за Вас по случай трите годишнини на гимназията. Всички Вие заслужавате тази награда. Честито!", каза по този повод Калин Каменов.

Средно училище "Христо Ботев“ е най-старото учебно заведение във Враца, отговарящо на европейските критерии за образование. През настоящата учебна година училището отбелязва три значими годишнини, 195 години от създаването на Първото светско училище във Враца, 170 години от преобразуването му в класно училище и 110 години от обявяване на Врачанската Пълна окръжна мъжка гимназия.