Проблемът се състои в това, че на хората, чиито решения изтичаха до 31 март, т.е. в рамките на извънредната епидемична обстановка, ТЕЛК-решенията им бяха удължени автоматично с 3 месеца. Тези, обаче, които изтичаха на следващия ден и след това, т.е. от 1 април нататък, се оказаха без валидни решения и съответно без право на помощи и инвалидни пенсии. Самите хора нямаха вина за ситуацията, произтичаща от внезапната отмяна на епидемичната обстановка и същевременно нямаха възможност да се явят бързо за преосвидетелстване пред ТЕЛК, защото първите свободни дати бяха за месец май. За решение на проблема пред властите настоя омбудсманът Диана Ковачева.

Сега депутатите от управляващата коалиция предлагат експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, на които срокът за инвалидност е изтекъл в периода от 13 март до 30 юни тази година, да бъдат удължени до издаването на ново експертно решение. Това, обаче, трябва да се случи най-късно до 31 декември тази година, а засегнатите да са подали заявление за преосвидетелстване до 15 юли.

Така прекратените заради законодателната неуредица социални плащания ще бъдат възобновени.

В срок до 20 юли Регионалните здравни инспекции трябва да предоставят на НОИ и Агенцията за социално подпомагане информация за всички хора, подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15 юли 2022.

За предложената промяна няма да е необходим допълнителен финансов ресурс, тъй като пенсиите на засегнатите хора са били разчетени в първоначалния бюджет, се посочва в мотивите към законопроекта.