"Една от най-важните съставки на доброто образование е доброто взаимодействие учител - родител. Това сега се видя още по-ясно", смята образователният министър.

По думите му понякога в едно семейство има телефони, а няма компютри. "Тогава е подходящо родителят да снима и да праща на учителя. Няма да има нулева година. Работните дни на учителите ще бъдат приравнени, както и присъствията на учениците. 20% са тези ученици с който по принцип имаме проблеми и те са от ромските общности, те нямат и устройства. Има контрол на директорите над учителите. Има среда, но тук значителен и ефективен контрол се осъществява и от родителите", е заявил Вълчев.

На въпрос дали е горд от това, което вижда от дистанционното обучение, Вълчев заяви, че освен преход към дистанционна форма на обучение, е радостен, че учителите определят програмите и са по-гъвкави.

По думите му не е невъзможно да се отложат изпитите. "Може да се синхронизира и с висшите училища. Има и вариант за удължаване на учебната година. Когато си говоря с хората, виждам, че никой не си прави планове за пътувания през юни месец", категоричен е министърът. Що се отнася до баловете, Вълчев е отговорил, че е много вероятно да има промяна на датите им.


Източник: novini.bg