Мотивите за това са свързани с повишения брой на заразени ученици и учители. „Учениците имат нужда да бъдат изолирани в рамките на девет дни, което ще забави нарастващия брой на заразени. Учителите също имат нужда от възстановяване поради огромния стрес, породен от хибридното обучение, което са принудени да осигуряват“, посочват от синдиката.

Организацията в някои образователни институции при отсъстващи над 5% процента от учителите също е по-трудна. „В някои училища липсващите учители надвишават 15 %, включително и с карантинираните, което довежда до невъзможност за осигуряването на учебния процес“, отбелязват от синдиката. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва. Преболедувалите учители пък не се възползват от десет дни за възстановяване след COVID-19, за да могат да осигуряват работата в училищата.

Бонус ваканцията ще доведе и до икономии в школските бюджети. „При евентуална удължена ваканция, училищата ще направят икономия на финансови средства от издръжката и средствата за едно тестване на учениците в цялата система", заявяват от Синдиката "Образование".