ДВГ „Детски смях“ - Монтана
ДВГ „Детски смях“ - Монтана

След провеждане на национални прослушвания в 12 областни градове на България, за изпълнители на „Торбичка добрина“ бяха избрани ДВГ „Детски смях“ към ОДК „Ние, врабчетата“ – Монтана, и 9-годишната Лора Ходжева от София. Вокалните педагози Миглена Георгиева и Латинка Боева, заедно с авторката, направиха сложен триглас. Благодарение на тях децата за около месец успяха да се справят с огромното предизвикателство да научат песента, да направят звукозапис в професионално студио в Плевен и да заснемат видеоклип. Всичко това се случи по време на лятната ваканция на децата.

„Детска мелодия на годината“ се провежда за първи път у нас. Конкурсът е единствен по рода си. Организаторите му са си поставили за цел не само да възродят качествената детска песен, но и да я популяризират. Той започна на 22 март тази година с двумесечен срок за набиране на нови детски песни от български автори и ще завърши на 22 декември с галаконцерт в Зала 1 на Националния дворец на културата – София. Там ще се определи песента победител за 2018 г. „Защото талантливите деца на България заслужават най-добрите песни.“ - казва Надя Ботева, организатор и продуцент на събитието.

Четиринадесетте финални песни могат да бъдат чути в Ю тюб канал на Детска мелодия на годината. Съвсем скоро ще бъдат достъпни на диск, заедно с инструменталните си версии за всички, които се интересуват от качествена музика. Първите записи на песните са направени на дискове с интересен дизайн на винилови грамофонни плочи и бяха предоставени на БНР. Някои от тях за първи път прозвучаха на 22 септември в предаването „Закуска на тревата“.

Песните от конкурса се излъчват и в следващите издания на предаването. На 1 октомври - Световния ден на музиката и поезията, беше официалната премиера на песните в предаването „Арт ефир“ на програма „Христо Ботев“, както и в предаването „Делници“по телевизия Евроком. Надя Ботева ги представи и в предаването „С Данчо Стълбицата по БГ радио“. Песните с техните видеоклипове се въртят по програма Е-кидс, а БНТ излъчи първи репортаж за „Детска мелодия на годината“ на 7 октомври.

Песента победител ще се определи чрез три вида жури. Първото е публиката. Гласуването чрез СМС-и започна на 1 октомври и ще продължи до 22 декември.

За да подкрепите „Торбичка добрина“, изпращайте съобщенията си на номер 15551 с текст 12. Цената на един SMS е 1.20 лв. с ДДС.

Второ е Детско жури от изявени в различни области деца, а трето - професионално жури - от български автори, композитори и музиканти.