Най-напред се представи групата на децата с обучителни затруднения от IV „а“ клас с класен ръководител Светла Маринова. Пременени в оригинални традиционни облекла, четвъртокласниците „подгряха” зрителите с драматизация по първомартенски стихове.

Под съпровода на ръченица ръководителят на Училищния театър Николай Ненов откри представлението с приветствие и обяви първото изпълнение - други весели стихове за Баба Марта в изпълнение на Емили, Александра и Габриела от IV „а“ клас и Борислава, Красимира и Николина от VI „в“ клас.

След леко колебливото начало в представянето на първата група дойде ред на драматизацията по Чудомировия фейлетон "Не съм от тях', с което Училищният театър отдаде заслужена почит на големия наш хуморист, когото водещият нарече „незаслужено неизучаван автор“. Нина, Надя, Елена и Лилана от IV „б“ клас “заковаха” зрителите по местата им със своето наглед статично, но иначе респектиращо изпълнение на този любим на много българи фейлетон, от който хуморът блика буквално от всеки ред.

"Гвоздеят" на програмата, нейната най-атрактивна част, несъмнено се оказа драматизацията по новелата "Матео Фалконе“ на френския писател Проспер Мериме. Постановката е собствена сценична адаптация на ръководителя на групата Николай Ненов, който се бе постарал леко да осъвремени текста, включвайки сценични атрибути като айфон и истински пушки.

Историята представя един отрязък от живота на семейството на корсиканския земевладелец и фермер Матео Фалконе от първата половина на IX век - една история за предателство, избягал разбойник и въздаване на правосъдие с трагична решителност.

Интригуващата история бе поднесена с много вълнение от актьорите Йоана и Симеон (VI „б“ клас), Преслав, Емил и Майкъл (V „а“ клас), Борил от V „а“, Ина от IV „б“, Янко и Мариус от VI „в“ класове. За всеобщото настроение и внушение на пиесата допринесоха и оригиналните сценични декори, специални звукови ефекти и оригинална корсиканска песен.

Поради големия зрителски интерес Училищният театър ще изнесе още едно представление - на 22 март, отново на същото място.