Всички превозни средства, които ще извършват превоз на ученици, са проверени, каза директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Красимир Калайджиев.

"Проверени са до момента 1251 автобуса, като са дадени 69 предписания и са съставени 8 акта. Нарушенията, които са открити, са свързани най-вече с допълнителното оборудване на автобусите - пожарогасители с изтекъл срок или тяхната липса. Има случаи, в които автобусите не са били означени със съответните табели за превоз на деца", обобщи резултатът от проверките той.

Констатирани са единични случаи на проблеми с техническата изправност на автобусите.

"Има и нарушения, свързани с техническата изправност на превозните средства - износени гуми, прекъснат срок на технически преглед, някои от водачите не са отговаряли на изискванията за стаж и документи", поясни той.

Към днешна дата всички училищни автобуси са изрядни. За да се гарантира безопасността на учениците, проверките ще продължат през цялата година.

"Проверките ще продължат и по време на учебната година. Ще бъде обърнато сериозно внимание на безопасния превоз на децата и условията, при които се извършват тези превози", увери още Калайджиев.

Източник: DarikNews