В делегацията влизаха още членовете на авторитетното жури в състав: проф. Станислав Памукчиев - член на Управителния съвет и секретар на Секция "Живопис" към Съюза на българските художници, проф. д. изк. Петер Цанев - ръководител на Катедра "Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини" в Националната художествена академия и Силвия Кънчева - държавен експерт по информатика и информационни технологии към Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Младежите имаха възможността да посетят Европейския парламент и да се запознаят отблизо с начина, по който най-демократичната европейска институция функционира. Визитата им включваше също посещение на Пленарна зала и презентация на тема "Представяне на работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в ЕС".

Учениците се срещнаха и разговаряха с българските евродепутати от Групата на ЕНП, сред които Владимир Уручев, Андрей Новаков и Асим Адемов. Интерес за гостите предизвикаха темите за предстоящите евроизбори, различните политически формации на европейско ниво, как става разпределянето на бюджета в Европейския съюз и защо евродепутатите са се насочили към този вид професия.

Специален акцент в програмата бе възможността на учениците да посетят Европейската комисия и да се срещнат и разговарят с комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. В рамките на специално организираното от българския еврокомисар тържество в навечерието на Националния празник на България бе открита изложба с отличените дигитални творби, а победителите получиха грамоти.