Още миналата година гимназията подготвила условия, които да покрие всеки един кандидат за стипендията и десет завършили ученици вече са одобрени.

„Макар тази стипендия да не покрива 100% разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Идеята на тази стипендия е да стимулира учещи и напредващи студенти”, обяснява Теодор Йончев, директор на Професионалната гимназия „Найден Геров” в Лом.

Юли, който продължил образованието в Англия със заем, за да си плаща семестриалните си такси, сега очаква стипендията с нетърпение.

„Най-вече ще ми помогне с студентското общежитие и като цяло ще допринесе да облекча родителите си. Общежитието е настина скъпо и не е толкова евтино, както в България”, казва Юлиян Владимиров.

Общината в Лом също е получила дарение от 500 хиляди долара.

„Още не сме съобщили радостната новина на жителите на града. Хубаво е да се направи нещо голямо, което да бъде достояние и да се използва от много хора. Мисля, че хората го заслужават. Така че има, какво да направим. В най-скоро време ще кажем за какво ще се използват тези 500 000 долара, които са вече в нашата сметка”, коментира кметът на Лом Пенка Пенкова.

А преди това общината ще направи и обществено допитване, за какво искат ломчани да се похарчат парите на дарителя и техен съгражданин.