Борованското училище е основано в зората на Възраждането, когато само в четиридесет и две населени места в България има светилища за просвета. До 1834 г. школото се помещава в частни къщи, когато край воденицата е построена килия, в която е настанено училището. След Освобождението интересът към училището и жаждата за знания са огромни, но двете стаи на килийното училище не могат да поберат желаещите деца.

По инициатива на тогавашния учител Първан Бенов Върбовски е построено ново училище, именувано "Отец Паисий". Средствата са събирани доброволно от местните хора, строежът започва през 1880 г. и завършва през 1882 г. Първоначално са изградени четири класни стаи, а по-късно е пристроена и канцелария за учителите.

След въвеждането на задължително основно образование, училището става тясно за всички подлежащи ученици и така през 1905 г. започва строежът на ново училище, чийто патрон са светите равноапостоли Кирил и Методий. През 1924 г. е построено и училище "Христо Ботев". В двете училища се обучават децата от началния курс, а в "Отец Паисий" - от прогимназиалния курс. През 1937 г. е изградена нова сграда, а през 1939 г. е построен и втори етаж. След 1944 г. е построен физкултурен салон към училището.

През 60-те години на миналия век започват значителни подобрения на материално техническата база - направена е спортна площадка. Обучението се извършва на една смяна. Голяма част от учениците започват да се занимават с извънкласни занимания. Към училището са изградени различни кръжоци, клубове, спортни секции, хор и други, а по-късно и фанфарна музика. За качеството на образованието и успеха на училището се грижи екип от високо квалифицирани учители.

През 2010 г. учебното заведение е изцяло ремонтирано по програмата за енергийна ефективност на българските училища. Днес ОУ "Отец Паисий" разполага с добра материална база, която включва модерно оборудвани учебни кабинети, ремонтиран физкултурен салон, компютърен кабинет с кабелен и безжичен интернет, който покрива територията на учебното заведение, двора и парка, обновена столова, зала за танци и представления и малък салон за родителски срещи и други празнични прояви.