В най-старото мездренско училище „Христо Ботев” ще бъде спазена традицията за тържествено откриване на учебната година. Това заяви за MediaNews директорът на училището Иван Иванчев.

Пред учебното заведение ще бъдат само учениците, които започват нов етап - първи и пети клас. В училището ще се влиза от различни входове, за да няма струпване на хора. Най-малките ученици ще влизат през главния вход, трети и четвърти клас – откъм двора на училището, а по-големите ученици 5-7 клас – от входа за физкултурния салон.

Ръководството на училището е взело всички необходими противоепидемични мерки. Редовно се прави дезинфекция, а класните стаи се проветряват. Поръчани са и още въздухочистители, за да има във всяка стая.

„Желанието на всички ученици, родители и учители е да има присъствено обучение, което е най-доброто от гледна точка на качеството. Но, ако се наложи и има разпореждане на здравните власти, имаме пълна готовност за онлайн обучение. Тази година сме много по-подготвени”, заяви г-н Иванчев.

Той допълни още, че ако се премине на дистанционна форма учениците, които нямат възможност ще бъдат обезпечени с устройства и съответно с интернет. Това ще бъде за сметка на училищния бюджет.

В основното училище за първи път ще влязат 57 първокласници, разпределени в три паралелки. Класният ръководител на един от класовете – Теменужка Начева разкри, че се вълнува от посрещането на новите си ученици и подчерта, че пандемията няма да спре учебните занятия.

В началото на учебната година най-притеснени са родителите. Силвия Пешевска, възпитател и родител на първолак, сподели, че се надява годината да бъде спокойна.

„Имам притеснения, разбира се. Всеки родител има, дали децата ще учат присъствено или онлайн. Но се надявам, че всичко ще бъде безпроблемно”.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” също кипи усилена подготовка за първия учебен ден. Директорът на школото Галя Богданова заяви, че са взети всички предпазни мерки и подчерта, че педагогическият персонал е готов както за присъствено, така и за електронно обучение.

Относно родителските срещи, провеждащи се в началото на всяка учебна година, Богданова заяви, че те трябва да бъдат присъствено, в противен случай родителите ще бъдат ощетени. Тъй като очакват да се запознаят с новите учители и с техните указания.

„Смятам, че ще ощетим родителите ако не са присъствено. Те очакват нашите насоки, както и да се запознаят с новите учители. Учениците в първи клас са плахи, а техните родители – притеснени. Децата в пети клас пък преминават от обучение с един учител към занятия с 5-6 преподавателя. Те трябва да чуят указанията на колегите и да се запознаят с тях”.

Директорът направи и кратка ретроспекция на провелата се през месец юни „Лятна академия”. В програмата бяха включени разнообразни занимания за бъдещите първолаци, подготвени от класните ръководители Глория Николова и Ина Петрова.

„Винаги съм казвала, че това е страхотен преход между детската градина и училището, защото децата ще дойдат с удоволствие. На 15-ти септември те ще знаят къде и при кого отиват. Вече ще познават своите класни стаи и само ще очакват да поемат нашите знания”, каза Богданова.

През новата учебна година в класните стаи в СУ „Св. Климент Охридски” - село Зверино ще влязат 175 ученици, 13 от които ще прекрачат училищния праг за първи път. Първолаците в градското средно училище „Иван Вазов” са 34, а осмокласниците – 52, разделени в две паралелки по 26. В двете учебни заведения също са взети всички мерки за протичането на нормален учебен процес.

При спазване на всички противоепидемични мерки ще започне учебната година и в двете професионални гимназии в града, където ще се проведе дуална форма на обучение. То ще се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в предприятие.

В гимназията по „Механизация на селското стопанство” са записани 18 осмокласници, в две паралелки – „Локомотиви и вагони” и „Автотранспортна техника”.

А по тази система в Професионална гимназия „Алеко Константинов” 39 осмокласници в две паралелки ще овладяват две професии - Професия " Ресторантьор", Специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения" и Професия: "Готвач", Специалност: "Производство на кулинарни изделия и напитки"