Според заповедта на здравния министър, ако в дадена община заболеваемостта за последните 14 дни е между 250 и 500 на 100 000 население, то половината паралелки в школата там трябва да преминат към дистанционно обучение. Така, например в дадено училище за една календарна седмица у дома могат да учат прогимназистите и половината деца от 4-и клас, а присъствено от 1-и до 3-и и останалите четвъртокласници. След това те трябва да се сменят и така и най-малките ще се наложи да бъдат онлайн.

Образователният министър дава възможност за начален етап да не се прилага ротация и да не се включват при изчисляването на процента на паралелките за ротация, ако децата се тестват два пъти седмично или са преболедували. За да учи присъствено даден клас, то поне 50% от родителите трябва да са дали съгласието си за скрининга. Учителите също трябва да са ваксинирани, преболедували или да си правят тест. Така, ако малчуганите от начален етап в едно основно училище се тестват, то в графика за ротация ще бъдат включени само прогимназистите. Паралелките 5,6 и 7-и клас ще се редуват на половина да учат в класната стая или от вкъщи през календарна седмица.

Самите графици, по които ще се осъществява ротацията, ще бъдат представяни от директорите и предлагани на образователният министър за одобрение от началните на Регионалните образователни инспекторати.

Със заповедта се регламентира още, че за децата със специални образователни потребности могат да се организират индивидуални присъствени занятия в центровете за специална образователна потребност. Това може да се случи при заявено желание от техните родителите.

Източник: monitor.bg