Дискусията е и част от дейностите, които организират възпитаниците на ППМГ, свързани с програма на Европейския съюз, до която елитното учебно заведение в града е допуснато да участва и да получи статут на училище посланик. Общият брой на одобрени до участие в Програмата са още 30 училища от цялата страна.

Първият гост лектор на дискусията беше инж. Александър Христов, който е член на българския екип в ЦЕРН. Той е и възпитаник на елитната врачанска гимназия. Завършил е Технически университет – София, учил и работил в различни технически области като електроника, автоматизация, робототехника, програмиране и др. Врачанският възпитаник попада в света на физиката на високите енергии през 2006 г., когато се включва в изграждането на детектора Компактен мюонен соленоид (CMS) в ЦЕРН.

На срещата инж. Христов представи българските научни постижения и влиянието им в Европейския съюз.

Събитието е начало на поредица от инициативи, в които младшите и старшите посланици на Европейския парламент от ППМГ ще популяризират постиженията на европейската наука и възможностите за развитие на младите хора със знания и амбиция да реализират себе си, не само тук, в България, но и в Европа. Тяхната работа ще бъде насочена още към приоритетите на българското председателство на съвета на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновации.

Форумът се проведе под патронажа на областния управител Малина Николова. На него присъстваха още директорът на ППМГ Татяна Василева, началникът на Регионално управление на образованието Галина Евденова, преподаватели и ученици.