Момчета и момичета ще "поемат управлението" на ключови национални институции и европейски посолства, за да покажат, че в демократичните общества образованият човек може да достигне до висините в управлението и дипломацията, независимо от етническия си произход. Това ще стане на 12 април, четвъртък, деня, в който учители - роми от цялата страна ще се срещнат с министъра на образованието Красимир Вълчев, за да споделят своя път от махалата до учителската скамейка и своите идеи за развитие на българското образование.

На 8 април ще бъдат обявени резултатите от конкурса "Защо средно образование?". Всички отличени в състезанието ще имат шанса на 12 април да се срещнат с вицепрезидента Илияна Йотова, с посланиците на Швейцария, Франция, Германия, Белгия и Холандия, както и с министри и зам-министри от Министерствата на труда и социалните грижи, на регионалното развитие и благоустройството, и на външните работи. През следващите дни децата ще бъдат приети и от посланика на САЩ Ерик Рубин и ще разговарят и с министъра на образованието.

Инициативата "Ученически лидери - министри и посланици за един ден" има за цел да предостави възможност на най-добре представилите се ученици в конкурса "Защо средно образование?" да се запознаят с дейността на основните институции и дипломатически мисии в България