© Вестник "Монитор"

Надпреварата за най-четящ клас е съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и онлайн платформата „Книговище.бг“.

Учениците, включили се в състезанието, решаваха по разбиране на книгите и приказките, които са прочели. Най-четящият клас е избран на база броя решени въпросници, трудността им, както и спрямо каква част от тях са верни. Това са хлапетата, които са най-внимателни в разчитането на въпросниците и вникването на текстовете, които четат. Абсолютни победители в състезанието са четвъртокласниците от ОУ “Йордан Йовков” от Варна с класен ръководите Анна Бояджиева. За 9-те седмици те са решили въпросниците общо 2591 пъти, със средна успеваемост 87%, създали са три въпросника по книги, за което са завоювали общо 119 550 състезателни точки. Тяхната учителка обясни, че четенето на книги е едно от любимите занимания на хлапетата. В комбинация с мобилните устройства, които използват за попълването на въпросниците, пък дигиталната платформа се е превърнала в едно от най-посещаваните за тях места, сподели Бояджиева.

На второ място в състезанието с 85 429 състезателни точки, генерирани от 3328 пъти решени въпросника с 82% успеваемост на тях и 6 създадени въпросника са третокласниците от ОУ “Братя Миладинови” от Бургас с класен ръководител Светлана Костадинова. Почетната тройка се допълва от възпитаниците на г-жа Мария Павлова от 3-ти „в“ клас на ОУ “Иван Вазов” от Свиленград. Те заемат третото място с общо 55 581 състезателни точки и средно 93% верни отговори в решенията на въпросниците.

По детските книги, приказки и енциклопедии, които са прочетели, малчуганите са създали 87 нови въпросника. В категорията „Дигитален създател” най-много нови въпросници са създадени от третокласниците на г-жа Елизабет Влаева във ОУ „Добри Чинтулов“ във Варна. Тя сподели, че хлапетата се включат още в първите часове на инициативата,тъй като децата обичат да се състезават.

Преди да създадат един въпросник в онлайн платформата, децата обсъждат какво трябва да включат в него по време на часовете по четене. Третокласниците влизат в ролята на дигитални създатели благодарение на добрите си познания в сферата заради заниманията по интереси, които имат в направление дигитална креативност.

„По този начин по забавен и интересен начин прилагат наученото“, каза Влаева. В кръжока учениците коментират дали са добре оформени въпросите, какво още трябва да се добави. Ако не са готови в клас, те довършват всичко вкъщи и след това обсъждат постигнатото с тяхната учителка.

„Онлайн въпросниците приличат на електронни игри заради различните нива, които учениците минават. Това привлича интереса им още повече“, допълни Влаева. Затова и децата дори искали разрешение да използват мобилните си телефони по време на голямото междучасие, за да могат да решават повече въпросници. Заразени от техния ентусиазъм, в надпреварата се включили и ученици, които първоначално не проявявали интерес към книгите. Класният ръководител сподели, че инициативата е подпомогнала цялостната подготовка на нейните възпитаници.

„Четенето им помага и в разказвателните предмети. Учениците могат да търсят по-лесно смисъла, да анализират съдържанието“, заяви Влаева.

Впечатляващо е участието и на първокласници от ОУ “Христо Ботев” в Ахелой, които, без да са изучили цялата азбука, с общи усилия са решили 217 въпросника. Децата на г-жа Мария Байкова имат 80% верни отговори и са спечелили 1601 точки.

„Включихме се в състезанието, за да запалим страстта на децата да четат“, сподели учителката. Байкова разказа, че не всяко хлапе може да чете, но това не ги е спряло да мерят сили с останалите класове. Така по време на занималнята хлапетата се редуват да четат кратки разкази, а вечер с родителите си попълват въпросниците, след като преди това са ги тренирали от профила на Байкова.

„Радвам се, че имам четящ клас с четящи родители. Всички се стараят да бъдат част от нашите занимания“, заяви гордо преподавателят. Според нея малчуганите обаче са по-наблюдателни за детайлите и затова се справят толкова добре при попълването на въпросниците. Приключенията на костенурката Франклин пък се оказали най-интересни за децата. Учителката допълни, че и след края на инициативата продължават да четат, въпреки че състезателният характер е бил най-голямата мотивацията за първокласниците.

Надпреварата прехвърля пределите на страната ни, тъй като в нея се включват и третокласниците от българското училище „Св. св Кирил и Методий“ във Виена, където вече има подобна платформа. Всяка седмица в рамките на три часа Симона Захариева преподава на малчугани между 9 и 11 години, за които българският език е трети. Една част от децата са от смесени семейства, където не се говори родният език, и за тях единственият досег до него е в неделното училище.

„Те нямат мотивация да четата, защото им липсва речников запас. С колегите се опитваме да ги мотивираме да четат на български език, да обогатят знанията си и да започнат да мислят на родния език вместо на немски“, обясни Захариева. Така от разказите хлапетата заучават различни фрази. „Трябва да бъдем по-креативни, за да ги задържим. Радвам се, че въпреки ангажиментите си с австрийските училища децата идват. Надяваме се да сме пример и за останалите български училища“, допълни учителката във Виена.

Източник: monitor.bg