Вече 12 години във Врачанския затвор е възстановено учебното заведение - Средно образователно училище с паралелки за придобиване на професионална квалификация „Мито Орозов”. Директорът на училището Елеонора Дончева може да разказва много за проектите, по които екипът преподаватели работи с лишените от свобода, за прилагането на интерактивните технологии в образователния процес и за удовлетворението на учителите от желанието на осъдени, следствени и подсъдими да влязат в класната стая и да учат, за да осмислят времето, през което са зад решетките.

Директорката не е изненадана от факта, че възпитаниците на затворническото школо не искат ваканция. Ръководството на затвора и училището са се съобразили с това и скоро ще започне „Лятното училище”. Ще се провеждат занимания през всички ваканционни месеци, без учениците да се изпитват и да им се пишат оценки, ще създават картини, сувенири от дърво и макети, каквито красят цялото училище. Желанието на затворниците-ученици и целта на преподавателите е да включват в образователния процес практически елементи, които да дадат възможност на затворниците да са подготвени за ежедневието извън затвора и да са сигурни в бързото си адаптиране при завръщане в обществото.

В предишно интервю на наш репортер началникът на затвора Ангел Кабатлийски беше казал: „Невежият, неграмотен човек, лесно си създава чувство за псевдосвобода, безотговорно престъпва закона и едва тук разбира, че е сгрешил и всъщност е несвободен. С уважение ще кажа, че училищният колектив изключително много ни помага в изпълнение на главната ни задача - ресоциализацията на лишените от свобода”.

За Medianews.bg директорката на училището обясни, че в края на месец май свидетелства за завършено начално образование са получили десетина лишени от свобода. Общо в паралелките тази година учат 70 души. Най-възрастният сред тях е на 63 години и твърдо е решил да вземе диплома. Предстои завършване на положилите изпит за средно образование.

В XI клас учат единадесет затворника и няма да има абитуриенти. Миналата година обаче, един с присъда е завършил с много добри оценки и тази година е кандидат-студент в Лесотехническия институт. В затворническото школо няма отпадане на ученици. Бройката в класовете намалява, само защото някои от учениците изтърпява наказанието си и излиза от затвора.

Според директор Дончева 60% от тях продължават обучението си в самостоятелни форми по родните си места.