Административният ръководител на съда Миглена Раденкова показа стъпка по стъпка, как на принципа на случайния подбор, чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им, по материя и видове дела, и съобразено процесуалните срокове, изискващи незабавно произнасяне, се определя съдия докладчик.

Тя обясни, как методиката урежда реда за определяне на съдия докладчик по делото на принципа, регламентиран в Закона за съдебната власт. Учениците с афинитет към юридическите науки зададоха много въпроси и сами се убедиха, че няма как да се манипулира изборът. Те се убедиха, че централизираната система, предоставена от Висшия съдебен съвет, разпределя постъпващите жалби и определя съдията безпристрастно и прецизно.

Преди това посетителите в Деня на отворените врати разгледаха съдебните зали и бяха запознати с дейността на съда, като самостоятелен орган в правораздавателната система. Прожектиран бе и документален филм за 10-годишната дейност на Административен съд - Враца, който работи в защита на права и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, при точно и еднакво прилагане на законите спрямо всички.

Посетителите разбраха какви са правомощията на административните съдии. Беше им обяснено как се контролират и при необходимост отменят актове на Общинските съвети в областта, актове на кметовете и такива наложени от държавни институции. Разяснена бе и дейността на съдиите във връзка с произнасянето им по искания за касиране на избори, за нарушение на човешките права, отменяне или потвърждаване наложени наказания на служители на държавни служби.

Пресаташето на съда Мирослав Любомиров уточни за MediaNews, че въпреки трудностите, в началото Административният съд е заслужил доверието на държавните органи и на гражданите. С професионализъм и компетентност за последните 10 години съдиите в Административен съд - Враца са разгледали над 7 000 дела, повечето решени в законоустановения тримесечен срок и само малка част от тях след обжалване са били с изменени решения.