В тазгодишното състезание по патриотизъм се включиха учениците от ХІ „б“ клас от СУ „Козма Тричков”, с ръководител Светла Статкова,възпитаници от ХІ клас от ППМГ „Акад. Иван Ценов”, с ръководители Любина Карамелска и Станислава Каменова и Х „б“ клас на СУ „Христо Ботев”, с ръководител Филипка Цанова.

Младите родолюбци от СУ „Козма Тричков“ показаха чрез презентация 143 причини да се гордеем, че сме от Враца. Достойно в конкурса се представиха и учениците от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, които показаха изработен от тях уеб сайт. В платформата се посочени материали с историческа насоченост и информация за видни българи. Различен поглед към родолюбието представиха и възпитаниците от средно училище „Христо Ботев“. Те представиха част от документален филм „Памет и забрава”, посветен на ботевите четници, както и провеждането на различни патриотични инициативи.

„Много ни затруднихте в избора, затова и трите класа ще бъдат наградени, като ще имат възможността да минат по стъпките на Левски и Ботев. Тук обаче ще ви поставя една задача. Това да не е обикновена екскурзия за вас, на която да се забавлявате, а напротив да се докоснете до всяка частица от историята и да обмените идеи помежду си. Искам да създадете продукт с инициативи, свързани с градивното развитие на града, които да ни предоставите за реализиране. Сигурен съм, че от тях ще има доста добри, които ще получат подкрепа от общината и от други институции в града.“ – каза при обявяването на победителите кметът Калин Каменов и ги призова да продължат да бъдат креативни и нестандартни.