Наши ученици вече са били на посещения в някои от държавите и са се запознали с тяхната образователна система и програмите им за работа с бежанците.

Г-жа Маринела Николова сподели, че в Козлодуй няма регистрирани случаи на незаконно преминаване на бежанци и разказа за образователната система в общината. На срещата присъства и Мая Занева – председател на ОбС, която пожела на младежите да се върнат в Козлодуй при своите нови приятели. Всички гости са настанени в семейства в нашия град и по този начин младежите успяват да обменят информация за бита и културата на петте държави, участници в проекта.

В Козлодуй групата е до края на настоящата седмица. В програмата е предвидено посещение на атомната електроцентрала, на НМП „Радецки”, фолклорни вечери.

При пристигането си в България групата е посетила неправителствена организация в столицата и при посещението са дарени десетки ученически пособия за деца бежанци. В кампанията за набиране на дарения, организирана от СУ „Христо Ботев”, Козлодуй, се включи и общинска администрация. Бяха събрани над 300 тетрадки, химикали, раници, моливи, блокчета за рисуване, несесери, пастели, флумастери, водни бои и др. ученически пособия.

Проектът „Кой иска да бъде бежанец” се финансира по програма „Еразъм” на ЕС.

Източник: kozloduy.bg