Учениците от най-голямото училище извън Мездра, „Св Климент Охридски“ в китното балканско село Зверино, се присъединиха към инициативата с различни изяви. Дворът на школото се изпълни с весел глъч, грейнали лица и пъстри национални носии, за да извият най-дългото кръшно северняшко хоро. Малки и големи се впуснаха в огнените непреходни фолклорни ритми, хванати за ръце и заявявайки своята единност.

Наред с това, малките ученици от 1 до 4 клас участваха в своеобразен пленер и рисуваха на асфалт своите представи за ''Децата и Розите на България'' .

Големите каки и батковци пък от 5 - 9 клас рисуваха красивата природа на родината ни и подредиха вълнуваща изложба под наслов „Нашите талантливи деца“ .

Най-накрая всички с много любов и въображение изработиха символа на инициативата – българската роза.

Така премина денят на светите братя в училището, с името на техния ученик свети Климент Охридски , и всички се присъединиха към българската общност по целия свят в името на съхранението и разпространението на българския език, култура и традиции по целия свят. Прекрасен начин да покажем принадлежност и духовно единение чрез безспорните български символи - розата, кирилицата, език, изкуство и фолклор.