За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години, които живеят в община Козлодуй и владеят английски език, тъй като обучението ще се провежда на английски. Стипендиантите ще бъдат определени след участие в конкурс за авторско есе или видео есе на една от следните теми: "Промени ли NASA света за 60 години?", "Екзопланетите - Нови светове", "Изненада! Аз съм извънземно!".

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи, а на видео есето - 5 минути. Могат да бъдат на български или английски език. Крайният срок за подаване на материалите онлайн е 7 февруари 2019 г. Двамата стипендианти ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey заедно с връстници от цял свят.

Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България: spacecamp.cct.bg или директно на следния линк.

Миналата година 8 деца от община Козлодуй участваха в учебно-тренировъчния лагер в турския град Измир. Две пълни стипендии бяха предоставени от Община Козлодуй и Центъра за творческо обучениe, а останалите бяха дарение от АЕЦ "Козлодуй ЕАД.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 г. по модел на NASA в Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в следните области: астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията включват: работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждане на растения в безпочвена среда и други.