Пленарното заседание на Младежкия европейския парламент на 15.02.2018 година, в което участваха ученически групи от 21 страни членки на ЕС, започна с химна на България и първата за деня приветствена реч бе изнесена от Валентина Трифонова и София Найденова . По иновативен и силно въздействащ начин те представиха страната ни и отбора си, което им гарантира поздравления от другите участници през целия ден.

Учениците от езиковата гимназия в Монтана се справиха отлично с ролята си на евродепутати за един ден. В рамките на многоезичните работни групи те активно участваха в дебатите по въпроси от интерес за ЕС като миграция и интеграция, младежка заетост, околна среда и възобновяеми енергийни източници, сигурност и права на човека, европейска година на културното наследство и бъдещето на Европа. Предложенията им за "нови закони" по някои от дискутираните теми бяха приети с голямо мнозинство от Общото събрание. И като за финал Александра Петкова от 12 в клас беше сред членовете на отборите- победители в евроиграта.

Участниците в отбора и техните ръководители се завърнаха у дома щастливи от постигнатите успехи ,новите интернационални приятелства и чудесните преживявания. Съпътсващата културна програма бе посещението на музея "Тайните на шоколада" край Страсбург, разходката с корабче по каналите на Рейн из романтичния център на града с неговата забележителна архитектура, с неговата неповторима атмосфера, разходката из най- живописния квартал на Страсбург - Пети Франс или Малката Франция, посещението на Улм - града с най- високата камбанария в Европа, комфортните вечери, прекарани заедно- всичко това превърна пътуването в сбъдната мечта и невероятен спомен за всички.