© МОН

Хигиени материали, учебни пособия, раници и парични помощи събраха българските ученици само за седмица. В Стара Загора учениците правиха не само индивидуални дарения, но организираха и благотворителни базари. В Нови пазар изработваха декоративни материали в часовете, а със събраните от продажбата им средства подпомогнаха неделните училища в Украйна.

Във Видин учители и служители от ОУ „Епископ Софроний“ събраха 320 лв., за да закупят необходимите предметни дарения. В Благоевград към помощите учениците добавиха картички с пожелания за мир и здраве. В Монтана, Враца и Пловдив ръка на българчетата в Украйна подадоха и най-малките дарители от детските градини.

Днес и утре училищата предават събраните помощи в областните структури на Българския червен кръст (БЧК), след което ще бъдат транспортирани до Украйна.

По указание на БЧК, свързано със специалните условия за износ на хуманитарна помощ под формата на хранителни продукти, МОН спря да събира храни за неделните училища в Украйна. Училищата, в които бяха постъпили такива дарения, ги пренасочиха към вече пристигналите в България украинци.

Отделно от кампанията на МОН някои училища вече помагат на потърсилите закрила от войната в нашата страна – в часовете по учебна практика гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм във Варна например всекидневно приготвят храна за бежанци.

Родителите на 365 украински деца и младежи са подали заявления за включване в българската образователна система до момента. В училище или детска градина вече са приети 98 от тях. При останалите се изчаква получаването на правен статут и изясняването на здравния статус според изискванията на Министерството на здравеопазването. Най-много украинци са пожелали да продължат образованието си в нашата страна в област Бургас – 223.