© Личен архив

Румен обича да пътува още от малък. Започва с нашата родина, България. В първи клас получава книжката „100 национални туристически обекта“, в която всеки, посетил даден туристически обект – получава печат. При събрани 25 печата, участникът получава бронзова значка, при 50 – сребърна, а при 100 – златна значка. Започват семейно да посещават обектите и събира близо 70 печата. Така той опознава по-обстойно българската култура и традиции, а събирането на печати прави преживяването още по-интересно.

През декември, 2017-та, посещава Чехия по програмата „Еразъм +“ от училище. В продължение на една седмица, участниците в програмата са настанени в домове на ученици на тяхната възраст и по този начин живеят като истински чехи, усещат живота и културата им. По същия начин една седмица живее и в семейство в: Полша, о. Мадейра и о. Реюнион. С това най-вече се запалва онази частица в него, която само повтаря великата мисъл на Ханс Кристиан Андерсен: „Да пътуваш означава да живееш!“. Румен споделя: "Познавам хора, които не обичат да пътуват – ето това не мога да го разбера! Да, в училище учим колко красива и велика е дадена държава, но усещането е друго, когато сам отидеш и провериш дали това наистина е така!"

Ученикът определя 2018-та година като най-успешната за него. Само за 365 дни отбелязва 12 държави от списъка за посещения. Започва годината с пътуване, свързано с донасянето на Световната купа по футбол на FIFA от Минск до България, заедно с певицата Михаела Филева и влогъра Емил Конрад, а годината завършва с незабравимата Йордания. Там прекарва само 3 дни, но има чувството, че живее като един типичен гражданин на Йордания. Сред посетените обекти е величествената Петра, нощувките са в бедуински лагер в пустинята, а храната - традиционна бедуинска. Най-атрактивното там е язденето на камили и сафарито.

Пътешественикът участва в различни игри, а една от най-интересните му награди е среща с Михаела Маринова, Михаела Филева, Емил Конрад и Ивайло Захариев. Румен сподели впечатленията си от четиримата: "Срещата мина страхотно. Беше измислено да премине по един нестандартен начин. Бяхме изпратени в една стая за бягство, в която трябваше да решаваме загадки и след като намерихме първия ключ, отворихме вратата и там се срещнахме с Емил Конрад, който се присъедини към нашата група и продължи да обикаля из къщата, където отново решавахме загадки и отключихме Михаела Маринова, след това Михаела Филева и накрая Ивайло Захариев. Интересното беше, че дори и четирите звезди не знаеха отговорите на загадките, и така те един по един се присъединяваха към отбора ни за разрешаване на загадките, докато отключихме всичките. Седнахме около една маса, хапнахме пица, говорихме си и, разбира се, си направихме снимки за спомен. Срещата ще остане завинаги в сърцето ми, тъй като благодарение на нея, опознах малко повече отделните личности, а разбира се – опознах повече и себе си. Това не беше първата среща за мен с Михаела Филева и Емил Конрад."

Изминалата 2019-та води младежа до нови незабравими пътувания. През месец януари 2019-та година в град Враца се проведе курс за въведение в Управлението на проекти, където Румен заема първо място и получава възможността да продължи своето обучение в град Констанца в края на месец април. Там създава много нови приятелства както с представителите от България, така и с представителите от Румъния. През малкото свободно време което има, успява да се разходи из курорта Мамая, посещава Делфинариума и казиното в Констанца.

Една от приказните екскурзии, които прави, е тази в Истанбул. За тази дестинация той разказа: "Още като прекрачиш табелата с надпис „Истанбул“ и започваш да усещаш приказния дух. Като за първи път в Истанбул, нашето приключение траеше само 2 дни, през които успяхме да се насладим само на част от истанбулските кътчета. След 10-часово пътуване с автобуса, още същия ден започнахме нашата обиколка.

Посетихме българския храм „Свети Стефан“, разходихме се из търговската улица „Таксим“ и в парка „Емирган“, където се полюбувахме на красивите лалета, а вечерта наблюдавахме водното шоу на “Watergarden” мол. На следващия ден си организирахме круиз по Босфора, благодарение на който успяхме да видим много повече забележителности. И, разбира се, какво е посещение на Истанбул без шопинг? Посетихме Египетския пазар и известния „Капалъ Чарши“. Вечерта пък си направихме разходка из „Venezia Mega Outlet“, когато беше време за последните ни покупки от мегаполиса. И нека не забравяме вечерята: неописуемо вкусното „Iskender“ и „Künefe“ за десерт. На следващата сутрин потеглихме към Одрин, където направихме своите последни покупки. С това приключи нашата истанбулска приказка. Разбира се, два дни са абсолютно недостатъчни за разглеждане на всяка забележителност от мегаполиса, наречен „Истанбул“ и затова се надявам, че скоро моето истанбулско приключение ще продължи!"

Благодаря на Румен за тази виртуална разходка до прекрасните кътчета и му пожелавам истанбулската приказка да продължи скоро!

И накрая искам да завърша с мисълта на Уолтър Елайъс Дисни: „Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай.“