Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. Той се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение №538/ 12.09.2013 г. на Министерския съвет и е продължение на традиционния ученически конкурс "Проектът на нашия клас за живот без тютюн”.

Тазгодишното издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2018 г., а официалното награждаване на победителите ще се състои през месец юни в Министерство на здравеопазването. Наградите за финалистите ще бъдат 9 предметни награди - по три във всяка възрастова категория, съответно I, II и III място; 3 поощрителни награди, по една във всяка възрастова категория 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас, като и 1 специална награда за най-добро представяне в подхода "Предай нататък”.

Проектите, отговарящи на регламента са 102, като в категорията от I до IV клас са допуснати - 30 проекта; от V до VIII клас - 45 проекта и от IX до XII клас - 27 проекта. Списъциte с номинираните проекти, допуснати до участие във втора фаза на конкурса, можете да намерите на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.