Екскурзиите и другите занимания могат да бъдат повече от посочения срок само, ако се включат и уикендите. Родители и директори обаче са категорични, че в такъв случай пътуванията на децата ще се оскъпят, тъй като през почивните дни нощувките в хотелите са по-скъпи, трябва да се плаща и за заетостта на учителите и възпитателите в извънработно време, както и повече престой и командировъчни, също за работа в почивни дни на шофьорите.

В делнични дни хотелиерите предлагат големи отстъпки, като в тях важи и намалението за учащи. Такива отстъпки през работната седмица предлагат и ресторантите, в които обикновено организаторите сключват договор за изхранването на децата и юношите, а също така и тогава се ползват и големи намаления за музеите и лифтовете в природните паркове.

Обикновено сега екскурзиите за ученици варират между 230 – 300 лева.

В тази цена са включени 4 нощувки, транспорт и педагогическо обезпечаване. Ако те включват и уикендите, родителите ще трябва да се бръкнат с поне още 100 – 120 лева отгоре.

До момента зелените училища се организираха за не по-малко от седмица.

В сега действащата наредба няма фиксирани дни за провеждане на екскурзии и други извънкласни дейности, свързани с пътувания. Единственото ограничение, залегнало и в наредбата за организираната туристическа дейност, превозването и организирането на самото пребиваване, е да става само от туроператори, които имат изричен сертификат за работа с ученици, и се подписва от двете ведомства – Министерството на туризма и това на образованието и науката.

Въпросните промени в наредбата са предложени за обществено обсъждане до 14 септември.


Източник:.monitor.bg