Това става като притворим, но не напълно очи и мигаме бавно. Наблюдавайки взаимодействието между котка и човек, учените са установили, че това изражение кара котките, дори тези, които не познаваме, да се приближават и да бъдат възприемчиви към хората.

„Като човек, който едновременно е изучавал поведението на животните и е собственик на котка, е страхотно да мога да покажа, че котките и хората могат да общуват по този начин”, коментира психологът Карън Маккомб от университета в Съсекс във Великобритания.

Ако сте прекарали време около котки, вероятно сте видели изражението на муцуната им с „частично притворени очи”, придружено от бавно мигане. Те изглеждат така, когато са спокойни и доволни. Изразът се тълкува като вид котешка усмивка.

И други изследвания през последните години показват, че котките са много по-общителни и способни да комуникират, отколкото се предполагаше преди.

Например, те реагират естествено към хора, които са възприемчиви към тях. Така че ако котката проявява агресия, проблемът може да е в човека, който комуникира с нея.

Освен това котките отразяват личностните черти на хората, с които живеят. Котките също така могат да разпознават имената, дадени от стопаните им, въпреки че често решават да ги игнорират. Но връзките им с хората са изненадващо дълбоки.

Трудно е да се разбере защо котките бавно мигат по този начин. Това се тълкува като средство за сигнализиране на добри намерения, тъй като се смята, че те, както и кучетата тълкуват непрекъснатото взиране като заплашително.

Така или иначе, научаването как да засилим връзките си с тези загадъчни животни също може да бъде начин за подобряване на емоционалното им здраве - не само в домашна среда, но и в редица потенциално стресови ситуации.