Идеята на посещението бе да се извършат съвместни проверки с колегите от Инспекцията по труда на Кралство Норвегия, с цел да се обменят добри практики и опит, както и да се откроят дейностите на двете Инспекции, в които имат общи проблеми и предизвикателства.

Българските инспектори по труда бяха разделени в два екипа. Проверки бяха извършени в секторите строителство (строителство на тунели под морето и жилищни сгради) и селско стопанство. Домакините представиха методи за борба с недекларирания труд в Норвегия, презентираха и добрите практики от дейността на норвежката Инспекция по труда при извършване на контролната дейност.

Инспекторите по труда в Кралството нямат правомощия да налагат санкции на работодателите. При тежки нарушения на законодателството се обуславят престъпления и се сигнализира полицията, която спира дейността на некоректния работодател и налага санкция. При проверките се акцентира на интервюта с работниците и оглед на работните места и работната среда. Правят се и повече снимки на работните места, с цел след това да бъдат доказани по-лесно установените нарушения по здравословни и безопасни условия на труд.

Българските инспектори по труда са впечатлени от тясното сътрудничество на норвежките колеги с други служби (полиция, данъчна служба, пожарна, норвежка служба по труда и благосъстоянието). Вследствие на това сътрудничество се сформират постоянни работни екипи, които извършват съвместни проверки. Част от българските инспектори по труда посетиха такъв център в гр. Тонсберг. Поддържането на постоянни междуинституционални екипи води до по-висока ефективност и доверие между членовете на групата.