За тунела до Берковица се говори винаги, когато идват избори. Мечтата съществува над 100 години - след пускането на влака Монтана - Берковица. През 1916 година било обещано пътят на влака до София да продължи през тунел.

Правителството прие решение за изграждането на модерна пътна инфраструктура от Видин до София през март миналата година. Оптимистичният сценарий е пътят, който в голямата си част ще е магистрала, да бъде разделен на 6 участъка и да е готов през 2021-ва година.

Чуждестранни инвеститори ще изградят тунел под „Петрохан“. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Кабинетът реши да подкрепи реализацията на проект за съоръжението, който ще бъде подготвен за концесия. „Държавни пари в момента не могат да се отделят. Ще се опитаме да направим опит за публично-частно партньорство”, каза Борисов и допълни, че пътят Видин–София е приоритет за държавата. Предвижда се да се изградят шест отсечки между Видин и Ботевград и да бъдат вложени 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.

Местните припомнят преданието, че когато прокарвали пътя през „Петрохан“ строителите пуснали магаре да криволичи по баирите, то избрало най-краткия път до София макар и с много завои.

Изграждането на тунела под Петрохан ще подпомогне развитието на бизнеса в Северозапада, каза още Даниел Каменов.