Законодателят е предвидил възможност да бъдат отстранени само нарушения, свързани със заплащането на труда, като дължимите суми се изплатят на работниците и служителите. След като участник в обществена поръчка, който не е изпълнил задълженията си по чл. 128, чл. 228, ал. 3 и чл. 245 от Кодекса на труда, представи доказателства, че е изплатил дължимите възнаграждения и обезщетения на работниците си, той може да получи удостоверение за липса на нарушения. Доказателствата трябва да бъдат представени в дирекцията „Инспекция по труда“, установила нарушенията с влязло в сила наказателно постановление.

За останалите нарушения, установени с влязло в сила наказателно постановление, които са основание за отстраняване от участие в обществена поръчка, не е предвидена възможност за доказване на надеждност, тъй като няма как да се отстранят със задна дата вредните последици за лицата, работили например без трудов договор. В срок от три години от датата на влизането в сила на наказателното постановление, на нарушителите ще бъде издавано удостоверение за наличие на такова, когато бъде установено нарушение, свързано с работа без трудов договор, с наемане на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията и други.

Нарушенията на Кодекса на труда, основание за задължително отстраняване от обществена поръчка, са регламентирани в чл. 54, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Възможността за доказване на надеждност чрез отстраняване на нарушението е регламентирана в чл. 56, ал. 1, т. 4 от ЗОП.

От началото на юни ИА ГИТ внедри система за издаване на необходимите удостоверения за удостоверяване на обстоятелства по ЗОП и други нормативни актове, която позволява те да бъдат заявявани и получавани по електронен път с електронен подпис веднага, независимо от работното време на администрацията.

Системата генерира уникален код за достъп, който се отпечатва върху удостоверението и гарантира неговата автентичност вместо мокър печат и подпис. Чрез кода всеки възложител на обществена поръчка може да провери дали предоставеното от изпълнителя удостоверение е достоверно. Възложителите нямат основание да не приемат удостоверения, издадени по електронен път, т.е. през системата, която е разработена съгласно правилата за предоставяне на административни услуги по електронен път.

Повече информация за процедурата, указание за използването на системата, достъпът до нея, както и до портала за проверка на автентичността на удостоверенията е публикувана в официалната интернет страница на ИА ГИТ http://www.gli.government.bg/page.php?c=207.