Проучването, направено на база 1004 интервюта на пълнолетни българи, е национално представително и окончателните му данни ще бъдат представени утре, 30 октомври.

На фона на продължаваща години съдебна реформа и мониторинг от страна на ЕК над България 82% от гражданите смятат, че законите не важат за определени хора, 5% заявяват, че не могат да преценят, а само 13% дават оценка, че в страната цари върховенството на закона.

От "Тренд" коментират, че няма никакво укрепване в общественото съзнание, че България се превръща в правова държава. Няма и различия сред демографските групи по този въпрос.

Проблемите в съдебната система, корупционните скандали и шуробаджанащината само затвърждават това усещане.

В това отношение проучването на "Тренд" и ИДП не отбелязва положително развитие и проблемът с върховенството на закона остава като един от най-сериозните проблеми пред България.

Изследването на ИДП и "Тренд" проучва ценностите на българите и нагласите им по отношение на ключови въпроси - политическите ориентации и ценности (ляво/ дясно), партиите етикети, религията, отношението към абортите, гей браковете, доброволчеството, марихуаната, оръжията и др.

Като задача Институтът на дясна политика си е поставил да установи в каква степен и посока се е развило българското общество десет години след като т.нар. преход в България приключи. Когато предначертаните политически хоризонти - демокрация, пазарна икономика, европейска и атлантическа интеграция бяха окончателно постигнати.

Днес живеем в едно постпреходно общество, а като че ли все още се работи, а и се експлоатират ориентирите от 90-те години. Затова е и крайно време да се излезе от старата изследователска парадигма.



Източник: news.bg